Mental Architects и Collapso са първите победители в Jack Daniel's Battle of the Bands

Публикувано на: 2008-05-10

В първото българско издание на международния конкурс за изгряващи рок банди Battle of the Bands големите победители се оказаха Mental Architects и Collapso. Първите спечелиха наградата на журито и ваучер за 5000 лв., а вторите обраха наградата на публиката (равносилна на китара Фендър) на концерта, състоял се в столичния парти център на 4-ти километър. Заедно с това парти центърът стана свидетел на необичайно много публика и мощно изпълнение на Panican Whyasker, а най-важният извод, който може да направим, е, че рокът у нас има бъдеще. Напук на всичко.

В първото българско издание на международния конкурс за изгряващи рок банди Battle of the Bands големите победители се оказаха Mental Architects и Collapso. Първите спечелиха наградата на журито и ваучер за 5000 лв., а вторите обраха наградата на публиката (равносилна на китара Фендър) на концерта, състоял се в столичния парти център на 4-ти километър. Заедно с това парти центърът стана свидетел на необичайно много публика и мощно изпълнение на Panican Whyasker, а най-важният извод, който може да направим, е, че рокът у нас има бъдеще. Напук на всичко.

 

Може би в самото начало е редно да отправим единствената по-сериозна забележка към организацията, а именно късния начален час на концерта. При положение, че събота е работен ден, а програмата на събитието беше твърде амбициозна, обявеният начален час от 21.00 ч. и още повече забавянето от 40 минути станаха причина доста хора да не дочакат края или да не усетят пълноценно удоволствие от целите близо 4 часа. И все пак, в 21:40 ч. леко обърканият (но именно заради това чаровен) Ерол Ибрахимов излезе и обяви първата банда - Liquid Pension. Може би сега ще е най-редно да кажем по няколко думи за осемте финалисти и тяхното представяне...

 • Liquid Pension: кръстоска между The Flower Kings и ФСБ, на места с тънки майсторски пинизи а ла Gentle Giant, на места - твърде лежерни (приспивни?) за живо участие, при това конкурсно. Безспорно най-големият им плюс беше силното колективно начало и разбирателство вътре в групата - изрядни като соло на Al di Meola, въпреки липсата на стабилен концертен опит. Още повече, Liquid Pension са сред редките буревестници на прогресив рока у нас.

 

 • Mental Architects: безспорен фаворит на голяма част от публиката и група, която напълно заслужаваше да се окичи с първата награда. Интелигентно свирене без да се изпада в излишни претенции. Отчетливи Tool влияния, особено във втората песен Discontent, която поразително прилича на Schizm, но както и Tool, нашите хора също владеят изкуството на баланса - хем би куфял, хем би се замислил, а след това депресирал, докато ги слушаш. Само трима, а както знаем, форматът на пауър триото често е най-рискован при живо свирене. Mental Architects обаче се доказаха и грабнаха всички, защото музиката им говори много повече от етикетите, които може да й поставим.

 

 • Силует: друг фаворит на публиката, като бургаската агитка дори си беше донесла транспаранти в тяхна подкрепа. Малки проблеми с техниката, които наложиха да спрат след десетина секунди и някакъв образ от публиката да се провикне: "Хубу, ае дай другото парче!", но след повторния дебют не показаха видни слабости. Перфектна визия за конкурс, майсторски вплетени етно и джаз мотиви, но пък това вероятно изяде главата им, тъй като тези влияния отнеха от рок звученето им. Може би просто не уцелиха точния конкурс, иначе имат всичко необходимо, за да се превърнат в любимци на публика и жури.
 • Sposob: Уви, тази симпатична инструментална банда уцели най-лошия звук за вечерта: пресилени китари и твърде силно изнесен напред бас. Иначе определено измиха срама от слабия си дебют в Пловдив и впечатлиха с експерименталния си, но в същото време палав и игрив етно рок, наподобяващ силно 80-тарските Rush. Може би единственото, което им липсва, е малко по-ясна визия за музиката, която искат да правят, защото сред всичките импровизации донякъде се изгуби смисъла от цялата работа.
 • Collapso: Когато се оттеглиха от сцената, на всички беше ясно, че ще са основен фаворит и за двете награди. Самият Ерол си призна, че именно на тях симпатизира. А куриозното е, че Collapso пробиха сред жури и публика, които са ориентирани по-скоро към алтернативната, а не към тежката музика. На тях обаче това не им направи впечатление и с непукизма си спечелиха много фенове. Най-забавното видео представяне от всички, напълно адекватно изпълнение в духа на Killswitch Engage в куплетите и Funeral For A Friend в припевите и истинска месомелачка на сцената. Ако Collapso имаха шанса да свирят в Америка, щяха да са идеално попълнение за тамошния модерен метъл - като почнем с набиващите се рифове, минем през сменящите се хардкор и емо вокали и завършим с мятащите се расти и подскоците на целокупната банда.
 • Breakpoint: Алтърнатив + съвременен метъл. Може да го наречете предвидимо и донякъде ще сте прави, защото в наши дни е пълно с подобни банди, но така е навън, а не у нас. Пък и тази ниша има предостатъчно фенове в България, така че успехът на Breakpoint е изцяло позитивно явление. Както и при Sposob, и тук критиката може да е само към това, че в стремежа си да звучат съвременно, Breakpoint в крайна сметка се обезличават. Но те си знаят най-добре.
 • Saint Electrics: След второто парче дори си пожелаха бис, което говори достатъчно за реакцията на публиката и предимно женската й част. Мелодичен брит поп, тук-таме втвърден и една хармоника, която се открехна по средата на второто парче и окончателно влуди всички. За разлика от повечето банди, Saint Electrics заложиха на доброто старо рокендрол и бийт звучене, вместо насила да се правят на модерни. Добър избор.
 • Hyperqube: Едно от откритията на новата ни сцена, при това с доста обмислена концепция и редовни живи участия. Тази вечер не беше от най-добрите им заради сравнително лошия звук и небрежното поведение на вокалиста им, но въпреки това тези момчета заслужават огромен респект! Най-малкото няма къде другаде да срещнете в една група хора с тениски на Slayer и Tool едновременно. А и толкова много истерия и неравноделни тактове на едно място е събитие от висш калибър.

Така вече мина полунощ и на специалните гости Panican Whyasker им се наложи да скъсяват сетлиста си, за да се вместят в графика. Макар и в този късен час и с по-малък сетлист, ясно си пролича колко народ е пристигнал единствено за "гостите". А и имаше защо тези хора да се чувстват еуфорично - Нуфри и компания забиха по своя си начин - уж небрежно, но всъщност дълбоко професионално и артистично. Енергично поведение на четиримата и кратка разходка из периодите на групата, които се наредиха един след друг накрая - първо в най-новата им, по-интровертна и атмосферична песен, а след това в станалата ъндърграунд хит Showbusiness. Дотогава неколцина се бутаха в импровизираното пого, но на финала на миниконцерта, избликът на емоции стигна своя връх и за една бройка не се наложи да се намесва охраната. Както и да е, важното е, че Panican изнесоха лекция на тема "Що е то алтърнатив и има ли почва у нас?" и също толкова небрежно си тръгнаха. На тагадък се наложи Ерол да излезе и да изчете имената на призьорите в Jack Daniel's Battle of the Bands. А те бяха:

 

Награда на журито:

 1. Mental Architects (ваучер на стойност 5000 лв.)
 2. Collapso (ваучер на стойност 3000 лв.)
 3. Liquid Pension (ваучер на стойност 1000 лв.)

 

 

Награда на публиката:

 • Collapso (китара Fender)

 

 

И така, до нови срещи с Battle of the Bands през 2009 г.

 

Очаквайте по-късно нашата галерия със снимки.

Menta Architects

Mental Architects

 

 

 

 

Коментари (3)
Коментарите са на публикуващите ги. Про-Рок не носи отговорност за съдържението в тях.
#3
:) - 2008-05-15 10:20:31

за  мен  Collapso  бяха  най-добрите 

#2
problem999 - 2008-05-11 11:30:15

Респект  към  всички  победители...заслужаваха  го!!!

#1
as - 2008-05-10 10:53:07

kitara  e  squier;)


| Страница 1 |