Дъжд от бира се изля с Tankard над София

Публикувано на: 2012-12-09

Понякога не е необходимо да видим огромна и претъпкана зала, за да знаем, че едно шоу е оставило банда и фенове щастливи от взаимната им среща.

Понякога не е необходимо да видим огромна и претъпкана зала, за да знаем, че едно шоу е оставило банда и фенове щастливи от взаимната им среща. Две десетилетия след първото си гостуване у нас Tankard не изкараха късмета да свирят пред няколко хиляди бесни метъли, но от друга страна ограниченото пространство в клуб Mixtape 5 наистина успя да сближи хората на сцената с тези пред нея.

Откриващата концерта трибют формация Hammerhead (ориентирана изцяло към творчеството на Metallica) се справи на ниво със задачата да загрее постепенно нарастващата тълпа, като добре познатият на публиката репертоар предотврати стандартната за подобни ситуации картина – двама-трима куфеещи отпред, събрала се на по бира компания отзад и няколко посетители, обикалящи в търсене на познати. Вярно е, че групата направи някоя друга грешка поради насъбраната еуфория, но когато в ушите ти гърмят For Whom The Bell Tolls и Creeping Death, едва ли подобни дреболии са в състояние да ти развалят настроението.

Минути преди да излязат под светлините на прожекторите, германците пиеха поредната бира за отскок... и за протокола, след два астрономически часа от насъбраните празни кенове вече можеше да се построи средна по размер градинска барака за инструменти. С усмивки на лицата Tankard заковаха за начало Zombie Attack и колебливите опити за пого малко по-рано прераснаха в жестока въртележка, която след няколко кратки „бирени превалявания” и съдействието на снега отвън се трансформира във вдигаща адреналина пързалка. Непрекъснато подскачащият напред-назад Gerre не пропусна да благодари на хората за ентусиазма на чист български, периодично отправяйки шеги към отделни членове на публиката – на хвърления към него сутиен например вокалистът реагира с престорено недоумение и оправдание, че е твърде стар и не разбира от подобни неща. Рязко отслабналият неотдавна фронтмен впрочем бързо бе влязъл в познатата форма, и не пропусна на няколко пъти, за радост на зрителите, да използва корема си като музикален инструмент.

За разлика от много от своите колеги, които не обичат да рискуват с нови композиции, веселяците от Франкфурт зарадваха по-младите си фенове със Stay Thirsty!, Rules For Fools и прочувствената история за тайландските травестити в The Metal Lady Boy. Не че някой имаше против да си направи главата на консервена кутия на фона на Maniac Forces или Die With A Beer In Your Hand, както всъщност се и случи, докато Gerre на майтап забърсваше сцената от разлетите течности („Не хабете бирата, като я изливате по себе си! Пийте я!”). След дълго обяснение как е време за бавна песен, за да си починат героите, германците изненадаха приятно и с резачката Rectifier. Когато стане дума за чистотата на любимата напитка обаче Tankard не се занимават с блъфове – Chemical Invasion бе изпята с невероятен патос от банда и фенове, готови да се борят с всички налични средства против скритите отрови. След това групата се опита да ни залъже, че напуска полесражението, но просто нямаше начин да си тръгнем, преди да вкусим от космическата бира (Space Beer) и да повтаряме до безкрай мантрата на (Empty) Tankard – „We want to drink some whiskey, we want to drink some beer!”.

Дали това беше краят? Едва ли! Пред алкохола всички си остават равни, а на афтърпартито в The Black Lodge уважаващите бутилка след бутилка Gerre, Olaf, Frank и Andy (за съжаление последните трима не се задържаха особено дълго) не отказаха снимки, автографи, и разбира се, наздравици, на всеки желаещ. Очевидци също така разказват, че фронтменът на бандата е посрещнал слънцето с чаша в ръка и е отказвал да се раздели с нея до самото затваряне на бара...

  • Публика: 300 души
  • Фенометър: 9
  • Бандометър: 9
     

Коментари (0)
Коментарите са на публикуващите ги. Про-Рок не носи отговорност за съдържението в тях.

| Страница 1 |