Secret Chiefs 3 и a.P.A.t.T. - другата музика на живо в Studio Sounds Like

Публикувано на: 2012-11-09

Trey Spruance е мултиинструменталистът, замесен в основополагащи албуми като Disco Volante и едноименния дебют на Mr. Bungle, както и King For A Day… на Faith No More.

  • SECRET CHIEFS  3, a.P.A.t.T.
  • 08.11.2012 г., София, клуб Studio Sounds Like, организатори Shadowland Music
  • Красимир Кунчев
  • Снимки: Real Sound Rental

Trey Spruance е мултиинструменталистът, замесен в основополагащи албуми като Disco Volante и едноименния дебют на Mr. Bungle, както и King For A Day… на Faith No More. Secret Chiefs 3 пък е формацията му с неустановен състав, в която, под формата на басист, напоследък се подвизава и Toby Driver (maudlin of the Well, Kayo Dot). Така, след един неуспешен опит да видя SC3 на родна земя, съм изпълнен с непреклонна решителност да не прецакам втория си шанс. Наистина, името на подгряващите a.P.A.t.T. не ми говори нищо, но обещанието за „всичко между ABBA и Zappa” звучи достатъчно обещаващо, а Studio Sounds Like е уютно местенце в самия център на София и изглежда почти пълно. Време е за парти... Изцяло в бяло, шестимата от a.P.A.t.T. запълват малката сцена, а абревиатурата би могла да означава „a Party All the Time” или пък “а Positive Approach to Totality”, но на кой му пука, всяка група, която открива концерта си с акапела ала Gentle Giant, заслужава искрени симпатии. Музикантите от Ливърпул разменят инструментите си през песен, а смущаващото им сценично поведение набързо заразява всички с приповдигната невменяемост и клубът се изпълва с щастливо глупави усмивки. Парчетата небрежно прескачат между повечето познати стилове: авангард, пост рок, кентърбърийски прог, синт поп, траш и т.н. Колко мило, музикална терапия за душевно болни...

a.P.A.t.T.

a.P.A.t.T.

Secret Chiefs 3 предлагат по-дълбоко и ангажиращо развлечение, подчертано и от черните монашески одежди и откриващият кавър по Сен-Санс... Енергията също е от друг тип и интензитет, а стиловете – пренебрежими понятия като класика, метъл, сърф рок, електроника, филмова музика... Перфекционизмът на бандата е очевиден, но не и натрапчив, а по-темпераментните фенове опитват хедбенгинг. Похвално, но влечението на Trey към източните култури е това, което дава идентичността на групата сред еклектичните им колеги. Нито секунда скука, а въпреки късното материализиране на лунатиците в София и липсата на пълноценен саундчек, звукът е добър, а забавлението – превъзходно. Зашеметяващ едночасов сет, който в комбинация с a.P.A.t.T. се превръща в моя фаворит за концерт на годината, а ето какво каза самият Trey Spruance за списание Про-Рок.

Secret Chiefs 3

Secret Chiefs 3


Здравей, Trey, ще ти задам само един въпрос – не мислиш ли, че мястото ти е на Балканите или някъде наоколо? Страстта ти към източната музика е очевидна.
Ако ме беше питал по-рано, може би щях да отрека, тъй като Щатите и Балканите са коренно различни. Но като се замисля, по-скоро бих се съгласил, тук са се случвали толкова различни неща, всякакви конфликти, които са се отразили на културата, на музиката ви... А културните сблъсъци водят до истински разнообразната музика, която представлява интерес за мен. Това, което ми се е случвало в личен план, ме приближава много повече до вашата култура, отколкото до западната. Когато всичко отиде по дяволите, тогава става интересно за твореца...

  • Бандометър: 11
  • Фенометър: 10
  • Публика: 150 души

 

Коментари (0)
Коментарите са на публикуващите ги. Про-Рок не носи отговорност за съдържението в тях.

| Страница 1 |