Leprous завършиха с убийствен метъл празника в сряда вечер

Публикувано на: 2012-10-11

4 различни банди и стотина души в работната сряда съпреживяха пиршеството на метъла.

  • LEPROUS, Loch Vostok, Persefone, Orkenkjott
  • 10.10.2012 г., София, клуб Mixtape 5, Организатор BGTSC
  • Божидар Михайлов
  • Снимки Милена Радева

Ясно е, че подобни концерти няма как да препълнят не само голяма зала, но и обикновен клуб. Освен това е сигурно, че това не е само нашенски проблем, а световно ширеща се тенденция. Знаехме, че отиваме на едно рядко срещано бижу, на концертна вечер, предназначена предимно за ценители. Респект за смелостта на организаторите BGTSC да се наемат с начинание, което освен че нямаше да им донесе значителни приходи, имаше и голяма опасност да им причини и загуби. Вдъхновителите на концерта пък бяха приятелите ни от Metal Hangar 18, а повод – техният пети рожден ден. Дори и забавянето с един час, поради популярните за подобни вечери технически проблеми, не донесе напрежение, защото нямаше закъде да се бърза – очакваше ни една дълга и изпъстрена от стилове вечер, представляваща малък фестивал на некомерсиалната музика. Младоците от Orkenkjott логично излязоха първи на сцената. Те са поредната група, след Emperor и Leprous, която идва от норвежкото градче Notodden. Все още са екзотика дори и за дълбокия ъндърграунд, но желанието им да направят впечатление и да бъдат запомнени беше крещящо. Шарената им визия представляваше някакъв вариант на кич срещу кича в глем рока. Двамата нежни китаристи бяха използвали смело кофи с грим, чернокожият басист беше подсилил природната си дегизировка, омазвайки се допълнително със сажди, а вокалистът излезе покрит с бяла роба, която само загатваше за внушителните му размери. Музиката им представляваше любопитна смес от базисен прогресив метъл, купонджийски рок и ориенталски влияния, по посока най-вече на фронтмена, който за последното парче излезе преобразен като американски селяк с пушка в ръка, виснало напред шкембе и шапка с надпис Lynyrd Skynyrd. Трябва да се признае, че петимата анонимни скандинавци успяха да постигнат целта си, като оставиха публиката приятно усмихната.

Ørkenkjøtt

Ørkenkjøtt

С излизането на Persefone настроението се обърна с главата надолу, но остана все така приятно. Идващата от държавата-джудже Андора банда представи своя модерен техничен дет метъл и набързо помете и последната прашинка съмнение, че тази вечер няма да се свири сериозна музика.

Persefone

Persefone

Трети излязоха шведите Loch Vostok, като забавиха темпото и насочиха музиката към по-класическите за метъла територии. Групата е позната на по-любознателните слушатели с качествения си пауър прогресив, но на концерта звучаха доста по-праволинейно и метално и когато се пошегуваха, че са Sodom и засвириха началните отнове на Ausgebombt, се оказаха доста убедителни. Колкото и симпатични на сцената да бяха първите три банди, главната сензация на вечерта направи разликата.

Loch Vostok

Loch Vostok

Leprous се появиха с емблематичните си дрехи, издържани в червено-черно. Освен с перфектно изпълнение на заредените си с предизвикателства композиции, петимата тържествуващи пред неголямата си, но вярна публика, имаха и чудесен синхрон като поведение на сцената. Преимущество в програмата имаха песни от блестящия последен опус на групата Bilateral. Освен Dare You, Passing и задължителния химн White от по-предния им албум, изтръгнал по някоя друга сълза от очите най-верните фенове, Leprous изпълниха и две изцяло нови парчета. Те недвусмислено показаха, че групата няма да спре по вълнуващия път, който пое още с дебюта си и дори ще се пробва на още по-рисковани нива. Силните се блазнят от предизвикателства.

  • Фенометър8
  • Бандометър - 9
  • Публика – около 150 души

Leprous

Leprous
 

Коментари (4)
Коментарите са на публикуващите ги. Про-Рок не носи отговорност за съдържението в тях.
#4
SAXON - 2012-11-11 21:07:54

Точно  150  души  бяхме.  Билети+гест+групите.  Страшно  ревю,  мерси 

2
#3
proGGer - 2012-11-11 11:44:21

Имаше  един  герой  Jimmy  Two-Times  от  филма  "Goodfellas"  с  De  Niro.  Явно  е  заразно:  70  +  70  =  140.  Горе-долу  същата  цифра  :-D   

2
#2
Koko - 2012-11-10 19:34:37

абе,  божидаре,  на  мен  що  ми  се  видя,  че  имаше  около  70  души?! 

#1
Koko - 2012-11-10 18:18:44

абе,  божидаре,  на  мен  що  ми  се  видя,  че  имаше  около  70  души?! 


| Страница 1 |