Marduk и Immolation зачерниха софийското небе

Публикувано на: 2012-09-08

В 18:30 ч. на сцената вече бяха французите Forsaken World. Удариха стегнато за времето, което им бе отредено, като представиха комбинация от мелодичен дет метъл, с доста модерни подплънки.

В 18:30 ч. на сцената вече бяха французите Forsaken World. Удариха стегнато за времето, което им бе отредено, като представиха комбинация от мелодичен дет метъл, с доста модерни подплънки. Въпросителните около това, какво могат да ни предложат от своя страна Heaving Earth, отпаднаха още с първите акорди на техния сет. Последваха доста интензивни трийсетина минути, в които пред сцената настана истински хаос, като с изпълнението си музикантите нажежиха обстановката до код „червено”. Не може да се отрече, че визията на испанците Noctem приковаваше вниманието, но на моменти бяха повече театрални, отколкото впечатляващи с кой знае каква оригиналност. Имаше малко блек, малко дет, по-разчупени ритми, но нищо особено, за което да се хване човек. А сладкото от малини, избълвано в края на изпълнението им, беше „десертът” на вечерта.

По лицата на огромна част от хората вече се четеше нетърпение, предвид очакваната първа поява на Immolation на родна територия. Още от първите акорди бандата стовари без никаква милост буря от чудовищни дисонансни рифове и неравноделни тактове, които въпреки своя хаос винаги бяха канализирани майсторски в перфектни дет метъл химни. В сета си наблегнаха на творчество от последните години, като не пропуснахме да чуем песни от Majesty Аnd Decay, но също така и материал от близкото минало – Close To А World Below, Father, You’re Not А Father. За да внесат и малко първичност, Immolation поднесоха Into Everlasting Fire, както и класиката Dawn Of Possession. Фронтменът Ross Dolan очевидно се радваше и на топлото посрещане, като между песните не пропускаше да поздрави останалите групи от съвместното турне. Несъмнено овации заслужаваше и цялостното сценично поведение на китариста Rob Vigna – същински шоумен, колкото и странно да звучи това в рамките на едно дет метъл концертно изпълнение! За съжаление в един момент музикантът скъса и струна, но останалите от бандата съвсем хладнокръвно завършиха изпълнението, без да дават вид, че нещо се е случило. Професионализъм и опит.

Immolation

Светлината бе приглушена, а докато техниците настройваха апаратурата, вървяха църковни мелодии, познати от творчеството на Marduk в последните им години. Един по един Lars, Devo и Morgan се качиха на сцената. Зазвучаха маршовите на барабани на Serpent Sermon – откриващият чук от едноименният последен албум, исполинът Mortuus зае бойна позиция пред нас и след краткото начало, неистовият му крясък отприщи Ада! Marduk изстреляха Nowhere, No-One, Nothing и The Levelling Dust, и воден от бурните крясъци на фенската маса пред себе си, фронтменът обяви The Black Tormentor Of Satan. Хората куфееха, жестикулираха, припяваха, а свирепият пламък в очите на шведския гигант сякаш озвери тълпата още повече. Касапницата продължи с лек преход към по-старите албуми и неконтролируемата Slay The Nazarene, а веднага след нея чухме и великолепната On Darkened Wings. След края на Throne Of Rats крясъкът на Mortuus “Bulgariaaaa!” прозвуча като команда за изпълнение на смъртна присъда. Изненадващо вокалистът обяви, че ще върнем времето назад към култовото демо Fuck Me Jesus с Within The Abyss. Абсолютно убийство за шийните прешлени! Траширизираният ритъм на парчето буквално строши и последното здраво място по вратовете, а музикантите пред нас нямаха никакво намерение да ни оставят на мира. Точно преди да успеем да си поемем въздух, бяхме ударени от Baptism By Fire и Panzer Division Marduk. В целия този хаос едва успяхме да осъзнаем как близо час и половина са изтекли като няколко мига. Шведите обявиха „последно извращение, преди да затворим кръга”, а именно Souls For Belial. Но дали това беше всичко? Не, разбира се! Marduk се завърнаха на сцената и под бурните възгласи на публиката Mortuus изкрещя „Join Us… With Satan And Victorious Weapons”. Накрая, след като ни споделиха колко са щастливи, че идват за трети път на родна земя, четворката ни довърши с Wolves. Какво по-хубаво „довиждане” от това?

Marduk

  •  6 септември 2012 г.
  • Клуб R.B.F.
  • Организатор: MEDIAPLAN GROUP
  • Тодор Красимиров, Асен Христов
  • Снимки: Милена Радева
Коментари (0)
Коментарите са на публикуващите ги. Про-Рок не носи отговорност за съдържението в тях.

| Страница 1 |